Новогодишни резолюции за 2021-ва за китаристи

 

Вече е втората седмица на 2021 г., но никога не е късно да добавиш още цели за годината или да доуточниш тези, които вече имаш. Ето няколко идеи, които биха били от огромна полза за всеки китарист – без значение начинаещ или напреднал. Виж ги и веднага адаптирай към плана си за идните 12 месеца тези, които ти подхождат!

Упражнявай техниката си редовно – независимо дали се подготвяш за изпълнение или просто искаш да поддържаш добра форма, техническите упражнения са твои приятели. Не най-забавните приятели, но тези, които те карат да си най добрата версия на себе си. Пък и можеш да се мотаеш с тях и само за по 10 минути 😀 Ще се справиш!

Учи нещо ново всяка седмица – дори ако не е цяла песен или е нещо съвсем лесно. Все пак разнообразието е едно от най-ценните неща в живота 🙂

Присъедини се към китарен клуб – да развиваш хобито си е страхотно, но присъединяването към група като нашето Китарно семейство ще гарантира, че и други хора следят дали изпълняваш целите си. Освен, че това е страхотна мотивация, също така винаги можеш да разчиташ на членовете на групата да те подкрепят, когато се чувстваш несигурно или имаш въпроси. Или просто можеш да възприемаш това пространство като безопасно място, където си обграден от съмишленици и можеш да споделяш за напредъка си.

Опитай нов жанр – опитвал ли си да свириш кънтри? Или джаз? Или метал? Или класическа музика? Избери нов жанр дори само за да се предизвикаш и да научиш какви техники се използват в този жанр. Това не само ще разшири хоризонта ти, но и ще подобри цялостната ти техника и следователно свиренето в любимите ти жанрове.

Чети книги – Искаш ли да подобриш уменията си? Вземи книга с нотации, за да можеш да ги четеш на прима виста, или книга за теория или неврология на музиката, за да разбереш по-добре какво се крие зад любимата ти музика. Или пък разлисти нещо по-леко като историята на любимия ти китарист. Винаги е много интересно и поучително да прочетеш през какво са преминали хората, за да стигнат до мястото, където са днес.

Направи домашен концерт – независимо дали е онлайн или с хора, планирането на концерт у дома може да ти помогне да се фокусираш върху песните, които искаш да научиш. Имаш ли конкретна дата, когато да направиш 15 или 30 минутен или дори 1-часов концерт, ще имаш дата, която да очакваш с нетърпение. Можеш да поканиш хора или просто да се запишеш, като така ще можеш и по-късно да се върнеш и да видиш какъв напредък си постигнал/а от този момент във времето 🙂

Сподели целите си с някого лично – „Изследвания показват, че като споделиш с друг човек целите си, това те кара да се чувстваш сякаш вече си ги постигнал“, казва д-р Оз. Други проучвания показват също, че споделянето на напредъка по целите помага да продължаваш да ги гониш, добавя той. Съветът на д-р Оз: „Довери се на един приятел, а след това споделяйте постиженията си и с другите, по пътя си към успеха“. Винаги можеш да разкажеш за целите и напредъка си в групата на нашето Китарно семейство. Обичам да виждам как постигаш целите си!

Инвестирай в поддръжката на китарата си – вземи си добри струни (виж препоръките ми в Инструментите на музиканта) и, ако все още нямаш, си вземи масло за грифа, което да мацнеш на нулевото прагче, и добра кърпичка. По този начин можеш да почистиш китарата си, да се погрижиш за грифа и да накараш всичко да заблести като ново! Ако пък не искаш да го правиш лично, то отиди в местния магазин за китари и поискай препоръка. Там също ще могат да регулират грифа на електрическата или акустичната ти китара и да дадат на инструмента ти необходимата грижа.

Грижи се за здравето си – разхождай се повече или пробвай йога – по този начин ще поддържаш ума си спокоен, което прави чудеса за фокуса, когато свириш на китара. Опитай също вдигане на тежести – изключително полезно е за издръжливостта ти, когато свириш прав или просто пренасяш оборудването си 😀

Направи си бюджет за нова китара или ново оборудване – какво се случва с китарата, за която толкова бленуваш? Напълно възможно е да я притежаваш до края на годината, ако предварително го планираш и си създадеш бюджет за спестявания. Увери се, че ще ти свърши работа в дългосрочен план и, че ще можеш да се придържаш към него.

Някои от тези цели припокриват ли се вече с твоите? А кои ще добавиш, след като ги прочете тук? Заповядай в нашето Китарно семейство да ни разкажеш! Ще се радваме и да получим твоите препоръки какво още да включим в списъка. 

Снимката е на Haley Powers от Unsplash.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *